Avtalsvillkor och bilagor

Avtalet villkoras till att föranmälan till elnätsbolag godkänns. Anläggningen får inte startas för produktion innan elnätsbolaget har godkänt anläggningen och vid behov bytt elmätare. Bytet hanteras mellan elnätsbolag och anläggningsägare och Smékraft kan inte påverka eller ta ansvar för denna process.

Leveranstid: Uppskattad leveranstid ca 1-3 månader (lokala avvikelser kan förekomma) i övrigt leverans inom 12 månader.

Smékraft friskriver sig i alla avseenden från ansvar i förhållande till eventuella krav på nätförstärkningar som uppkommer efter avtalsskrivning. Om behov av nätförstärkning framkommer efter avtalsskrivningen kan Smékraft justera anläggningen enligt nätägarens önskemål. I sådana fall tillkommer kostnader för material samt arbete med faktiska kostnader + 10% i entrepenörarvode..

Vid nätförstärkning som utförs av nätägare efter Smékraft installation, justerar Smékraft på kundens begäran anläggningen på nytt. Smékraft friskriver sig kostnader samt installation förenat med högspänning i samtliga anläggningar om detta inte specifikt ingår i avtalet.,

Smékraft ansvarar inte för brister i befintlig byggnadskonstruktion eller elinstallation.

Smékraft är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Om kundens försäkringsbolag eller nätägare har krav utöver svensk elstandard eller andra krav, som t ex byte av mätarskåp, inhägnad kring markmontage eller liknande, tillkommer kostnader för material samt arbete med faktiska kostnader + 10 % i entrepenörarvode. Om installerande elektriker bedömer att befintlig anläggning har säkerhetsbrister tillkommer kostnaden för åtgärd, detta utförs efter samråd med kund.

Smékraft behandlar alltid tak med försiktighet under montagetiden. Visst normalt slitage kan dock uppkomma vid montage, såsom mindre bucklor/bulor eller repor samt spruckna/trasiga takpannor. Normalt slitage ersätts ej och omfattas inte av installationsgarantin om inte slitaget beror på försummelse från Smékrafts sida.

Smékraft tar inte ansvar för skador eller fel på anläggningen som uppstår till följd av oaktsamhet eller försummelse från kundens sida. Smékraft tar inte ansvar för skador till följd av felaktig hantering av anläggningen, felaktigt eller bristande underhåll, skadegörelse eller force majeure.

Smékraft står aldrig för några arbeten avseende grävning eller betonghåltagning, såvida inte detta har särskilt avtalats mellan parterna. Kunden ansvarar för att bygglov erhålls samt alla kostnader och arbeten relaterade till detta.

Smékraft tar således inte något ansvar för bygglov och bygglovsansökningar, såvida inte detta har särskilt avtalats mellan parterna. Smékraft förbehåller sig rätten att behålla delbetalning på 15% av ordervärdet för att täcka projektering och uppstartskostnader om kund väljer att avbryta affären.

Med detta avtal godkänner kunden att Smékraft sparar kontaktuppgifter, information och bilder av anläggningen för att kunna fullgöra service och garantiåtaganden samt använda i marknadsföringssyfte

Skattereduktion för grön teknik

Som privatperson kan du få avdrag för kostnaden gällande arbete och material vid installation av grön teknik. Installationen ska förse den aktuella bostaden med el och måste ske i ditt hushåll, och ska avse ett småhus som ägs av dig som begär skattereduktion.

Det är Skatteverket som ansvarar för handläggningen av skattereduktionen. Mer information om villkoren för skattereduktionen och förutsättningarna för att få avdrag finns på www.skatteverket.se

Kreditprövning

Smékraft förbehåller sig rätten att utföra sedvanlig kreditkontroll vid accepterat anbud.

Garantier

Installationsgaranti Vid beställning av installation hos Smékraft garanterar vi följande:

• Att installationen utförs enligt branschpraxis samt i enlighet med, vid installationstillfället, rådande lagar och regler

• Att tillverkares anvisningar och rekommendationer efterföljs.

Installationsgarantin löper parallellt med systemets produkt- och effektgarantier. Installationsgarantin gäller ej fel som t.ex. uppstår på grund av tredje part, åskskador, eller allmän vårdslöshet.

Produktgaranti

Vid beställning av installation hos Smékraft medföljer alltid tillverkarnas produktgarantier på samtliga produkter. Produktgarantin utfärdas av tillverkaren och garantitiderna kommer därför variera beroende på vilken modell och fabrikat som kunden väljer. Säljaren kan bistå med de specifika garantivillkor och garantitider som gäller för kundens produkter.

Effektgaranti

Vid beställning av solceller hos Smékraft medföljer alltid en effektgaranti. Effektgarantin utfärdas av tillverkaren och garantitiden kan variera beroende på modell och fabrikat. Säljaren kan bistå med de specifika garantivillkor och garantitider som gäller för just era produkter.

Anläggningens effekt

Anbudet gäller offererad effekt. Vi förbehåller oss rätten att minska antalet moduler vid eventuella effektökningar. Önskar kunden samma antal moduler till en högre effekt tillkommer en kostnad per installerad watt. Detta utförs efter samråd med kund.

Årsproduktion

Årsproduktion är en prognos som simulerats i SolarEdge Site Design. Prognosen tar ej hänsyn till omgivande skuggning från träd, hinder eller höga byggnader. Årsproduktion kan skilja sig från år till år.

Lönsamhetsberäkning

Den lönsamhetsberäkning som presenteras av Smékraft är baserad på ett prognostiserat elpris och inkluderar befintlig skattereduktion på 60 öre per såld kWh samt ersättning för nätnytta.

Smékrafts Lönsamhetsberäkning utgår alltså från en schablon, inte det faktiska elpriset. Det som i första hand kommer att påverka investeringskalkylen är dock vad det faktiska elpriset är i framtiden, lönsamhetsberäkningen kan komma att skilja sig från verkligt utfall.

Har kunden ett längre elavtal eller av någon annan anledning inte vill byta kan alltså förutsättningar vara annorlunda. Säljaren kan bistå med mer information.

Uppkoppling av växelriktare mot internet

Ingår under förutsättning att nätverkskabel, med internetåtkomst, finns framdragen till växelriktaren innan installation. Smékraft ansvarar ej för eventuella ombyggnationer eller förändringar kring säkerhetsinställningar i nätverket.

Anslutning av växelriktare till kundens nätverk kan i vissa fall göras trådlöst med Wifi, men detta kan inte garanteras av Smékraft. Enskilda kunders nätverks signalstyrka, säkerhetsinställningar och nätverkets förutsättningar avgör ifall detta är möjligt. Smékraft är beslutande part om uppkoppling mot wifi är möjligt.

Driftstestad anläggning

Smékrafts arbete är färdigt när anläggningen är driftstestad och färdiganmäld till elnätsägaren, därefter skickas slutfakturan.

Extradebitering tillkommer endast om något oväntat uppdagas

Eller om kund har önskemål som inte inkluderas i en standardinstallation. Exempelvis om en elcentral måste kompletteras/byggas ut, om en skada på taket uppmärksammas eller om kunden önskar en längre/annorlunda kabeldragning än föreslaget. Detta utförs i samråd med kunden.

Extra arbete utöver offert debiteras enl. följande:

Monteringsarbete: Debiteras med 690 SEK/tim/person, 07.00 – 16.00, mån. – fre.

Monteringsarbete: Debiteras med 950 SEK/tim/person, övrig arbetstid.

Elarbete: Debiteras med 875 SEK/tim/person, 07.00 – 16.00, mån. – fre.

Elarbete: Debiteras med 1150 SEK/tim/person, övrig arbetstid.

Material: Debiteras med faktisk kostnad + 10%

Maskinhyror, hjälpmedel, handverktyg: Debiteras med faktisk kostnad + 10%

Underentreprenörer: Debiteras med faktisk kostnad + 10%
Material tillkommer.

Samtliga priser är inklusive mervärdesskatt.

Betalningsvillkor: Betaltid 10 dagar.

1 Allmänt

1.1 Dessa villkor är en del av avtalet mellan solcellsinstallatören (nedan installatören) och beställaren.

1.2 Villkoren är avsedda för avtal där beställaren är konsument, det vill säga en fysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet.

1.3 Installatören åtar sig att installera den solcellsanläggning som beskrivs i offerten (nedan installationen).

1.4 Om inte annat avtalas omfattar installationen montage av solcellsanläggningen, eventuellt ställningsbygge och montage av skyddsräcke, elinstallation, märkning, inkoppling i befintlig elcentral, för- och färdiganmälan till nätbolag samt driftsättning.

1.5 Installatören garanterar att installationen sker fackmässigt. Arbete utförs av behörig elektriker där så krävs i enlighet med gällande föreskrifter. Installatören äger rätt att anlita underinstallatör för att utföra hela eller delar av installationen.

1.6 Om inte annat avtalats ska beställaren, utan ersättning, under installationen tillhandahålla installatören elström, fordonsparkering, vatten, toalett och utrymme för omklädning och matlagning.

1.7 Beställaren försäkrar att beställaren är ägare av angiven aktuell fastighet samt att beställaren nyttjar densamma och beställaren är medveten om att en felaktig försäkran kan begränsa möjligheten att erhålla eventuell skattereduktion.

1.8 Grävning, håltagning i betong, potentialutjämning mot existerande åskledarsystem, förstärkning av elnät, uppsäkring, byte och flytt av elmätare samt annat arbete som inte anges i offert ingår inte i installatörens åtagande såvida inte annat avtalas.

2 Bygglov

2.1 Det åligger beställaren att undersöka om installationen är bygglovspliktig. Såvida inte annat avtalas ansvarar beställaren för att bygglov erhållits vid installationens start om installationen är bygglovspliktig.

3 Förhållanden på fastigheten, m.m.

3.1 Beställaren ska lämna installatören nödvändigt tillträde samt se till att arbetsplatsen är i ett sådant skick att arbetet kan utföras, genom att exempelvis flytta undan lösa föremål, så som utemöbler och annat bohag.

3.2 För montage av ställning behövs fritt utrymme om minst 2 m från huskropp.

3.3 Installatörens pris baseras på följande förutsättningar. (1) Fastigheten och fastighetstillbehör är i lämpligt skick för den aktuella installationen. (2) Tak är fritt från mögel och fuktskador är dimensionerat och underhållet för att klara installationen. (3) Byggnaden där installationen ska utgöras uppfyller för orten gällande normer för snö och vindlaster. (4) Befintlig elcentral och övrig elutrustning följer gällande föreskrifter, är dimensionerad för installationen och är korrekt installerad. (5) Beställarens elnät är uppgraderat enligt svenska lagar och standarder.  

4 Arbete på tak, m.m.

4.1 Mindre bucklor, bulor, märken och repor på tak samt spår efter eventuell infästning av ställning på fasad kan uppkomma som en naturlig följd av installationen. Detta är inte att betrakta som avvikelser från ett fackmässigt utförande eller resultat av vårdslöst agerande och ersätts ej av installatören.

4.2 Vid arbete på tak med takpannor kan takpannor spricka. Beställaren ska därför bekosta och tillhandahålla 15 takpannor eller det högre antal som angetts av installatören.

5 Brytande av huvudström

5.1 Under installationen kommer installatören behöva bryta huvudströmmen. Installatören bryter huvudströmmen den eller de dagar elektriker arbetar på fastigheten. Om beställaren har utrustning som är känslig och kan ta skada om huvudströmmen bryts ska beställaren innan installationen informera installatören om detta. 5.2 Att huvudströmmen bryts är inte att betrakta som avvikelser från ett fackmässigt utförande eller resultat av vårdslöst agerande.

6 Wi-Fi-signal och växelriktare

6.1 Växelriktaren placeras utifrån rådande förhållanden på platsen. Beställaren ansvarar för att signal från Wi-Fi är tillräckligt stark för att växelriktaren ska kunna kopplas upp mot den.

6.2 Om beställarens Wi-Fi inte är fungerande eller inte har tillräckligt stark signal vid växelriktaren ingår inte uppkoppling av växelriktare mot Wi-Fi i installatörens åtagande.

7 Dragning av elkabel

7.1 Vid en installation dras elkabel från solcellsanläggningen till beställarens befintliga elcentral. Denna kabel kan till viss del vara synlig både inomhus och utomhus och dras utifrån rådande förutsättningar. Synlig kabel är inte att betrakta som avvikelse från ett fackmässigt utförande.

8 Avlämnande

8.1 Såvida inte avtalas är installationen avlämnad när solcellsanläggningen är installerad, färdiganmälan har lämnats in och anläggningen har driftsatts efter nätbolagets medgivande.

9 Nätbolag

9.1 Skulle nätbolag inte godkänna föranmälan kan beställaren avbeställa återstående delar av installationen. 9.2 Anläggningen får inte tas i drift för produktion innan nätbolaget, efter färdiganmälan, har medgivit detta. 9.3 Om nätbolag ställer krav på byte av elmätare eller nätförstärkning så hanteras detta mellan nätbolag och beställaren. Installatören har inget ansvar för denna process.

9.4 Installatören har inget ansvar för nätbolagets krav på eventuella nätförstärkningar eller på byte av elmätare.

10 Tid för färdigställande, m.m.

10.1 Installationen ska vara färdig inom avtalad tid. Installatören är i dröjsmål om installatören överskrider avtalad tid eller den förlängda tid för färdigställande som ska gälla enligt nedan.

10.2 Avtalad tid ska förlängas i den utsträckning tilläggsarbeten orsakar ökad tidsåtgång.

10.3 Installatören har rätt till förlängning av avtalad tid om installationen inte kan färdigställas på grund av omständigheter utanför installatörens kontroll. Exempel på sådana omständigheter är (1) omständigheter som beställaren ansvarar för, (2) drift- och leveransstörningar hos underinstallatör eller materialleverantör, (3) väderförhållande som vind, åska, regn eller snö, (4) nätbolags eller myndigheters åtgärder, såsom exempelvis nätbolags beslut i anledning av för- eller färdiganmälan, byte av elmätare, nätbolags medgivande till ibruktagande eller nätbolags handläggning i övrigt, eller (5) annan av installatören inte vållad omständighet.

10.4 Om någon tid för färdigställande inte har avtalats ska installationen vara färdigställd inom den tid som är skälig med hänsyn till en installation av samma omfattning med beaktande av sådana omständigheter som anges i punkt 10.2-10.3.

11 Tilläggsarbete och pristillägg

11.1 Framkommer under installationen behov av arbete, som på grund av sambandet med den beställda installationen, lämpligen bör utföras samtidigt med detta (tilläggsarbete) ska installatören underrätta beställaren och begära anvisningar. Tilläggsarbete ska ersättas genom pristillägg.

11.2 Kan beställaren inte nås eller lämnar beställaren inte anvisningar inom rimlig tid får installatören utföra tilläggsarbetet om kostnaderna för tilläggsarbetet inte överstiger 15 % av det ursprungligen avtalade priset för installationen eller om det finns särskilda skäl att anta att beställaren önskar tilläggsarbetet utfört i samband med den ursprungligen beställda installationen.

11.3 Om installationen fördyras på grund av omständigheter som är att hänföra till beställaren och som installatören inte borde förutsett när avtalet träffades har entreprenören rätt till pristillägg. Exempel på sådana omständigheter är (1) att uppgifter som beställaren svarar för inte är riktiga, (2) att arbetsområdet eller andra förhållanden av betydelse avviker från vad installatören haft rätt att förutsätta, eller (3) att förhållandena i övrigt inte är sådana som de kunnat antas vara vid en fackmässig bedömning. 11.4 Har parterna avtalat om debiteringsnormer, så som exempelvis timpris, styckpris eller liknande, ska dessa användas vid beräkningen av pristillägg. I övrigt ska pristillägg beräknas enligt löpande räkning (se punkt 17 nedan).

12. Drift och Skötsel

12.1 Installatören ska lämna anvisningar för drift och skötsel. Det åligger beställaren att följa drift- och skötselanvisningar. Anvisningar kan lämnas digitalt via länk till aktuell materialfabrikants webbsida.

13. Årsproduktion

13.1 Uppgifter om årsproduktion är prognoser och ett snitt över tid såvida inte annat överenskommits. Faktisk årsproduktion kan därför skilja sig mellan olika år. Begränsningar av installatörens ansvar för årsproduktion kan också följa av anbud.

14.Elhandelsavtal

14.1 Det åligger beställaren att om så är nödvändigt att ingå elhandelsavtal för överskottsproduktion med elleverantör.

15. Betalning

15.1 Installatören får delfakturera upparbetade kostnader. Parterna får avtala om förskottsbetalning och betalplan.

15.2 Avtalas inte annat ska beställaren betala faktura inom 10 dagar efter mottagandet. Är parterna oense om någon del av fakturan måste ostridigt belopp betalas inom 30 dagar.

15.3 Slutfakturering får ske när färdiganmälan har sänts in till nätbolag, såvida inte annat avtalas. Nätbolagets handläggningstid av färdiganmälan, elmätarbyte eller liknande åtgärder inskränker inte installatörens rätt att erhålla full och slutlig betalning.

16.Förbehåll om äganderätt och återtagande

16.1 Till dess full betalning erlagts förblir material installatörens egendom i den utsträckning gällande rätt så medger. Vid ett återtagande ska beställaren ersätta installatörens samtliga kostnader med anledning av återtagandet, vilket även inkluderar eventuellt avdrag för värdeminskning.

17. Löpande räkning

17.1 Vid löpande räkning har entreprenören rätt till ersättning för samtliga kostnader och all tid som föranleds av arbetet som exempelvis förberedelsetid, materialhantering, restid och administrativ tid samt kostnader för material och hjälpmedel som t ex ställning eller skylift.

17.2 På havda kostnader tillkommer vid löpande räkning entreprenörarvode beräknat som en avtalad procentsats av kostnaderna. Har entreprenörarvode inte avtalats ska nivån uppgå till skäligt arvode.

18. Skattereduktion för grön teknik och ROT

18.1 Vid skattereduktion för grön teknik eller ROT gäller följande.

18.2 Beställaren är skyldig att på begäran uppvisa ett intyg från Skatteverket som visar hur mycket skattereduktion som beställaren utnyttjat under året.

18.3 Det är beställarens ansvar att tillse att beställaren och fastigheten uppfyller Skatteverkets krav för att skattereduktion ska kunna nyttjas.

18.4 Beställaren är skyldig att betala återstående kostnad till installatören om Skatteverket helt eller delvis inte medger utbetalning efter installatörens ansökan eller återkräver redan utbetalt skattereduktionsbelopp. Betalning av återstående kostnad ska ske inom 14 dagar från den dag installatören framställt krav. Därefter löper dröjsmålsränta enligt räntelagen.

19. Garantier

19.1 Har parterna avtalat om garanti gäller följande.

19.2 Har en materialleverantör lämnat en garanti har beställaren rätt att vända sig mot denne i enlighet med vad som följer av garantin.

19.3 Såvida inget annat anges i garantihandlingen eller i övrigt avtalas börjar garantitiden löpa när installationen avlämnas. Installatören svarar endast för fel på varan som har funnits vid avlämnandet.

19.4 Installatören har inget garantiansvar om det är sannolikt att försämring beror på en olyckshändelse eller därmed jämförlig händelse som exempelvis åsknedslag, eller på vanvård, bristande underhåll, normal förslitning, felaktig skötsel, snöskottning, onormalt brukande såsom exempelvis icke auktoriserad personals underhåll eller reparationsarbete eller något liknande förhållande på konsumentens sida. Begränsningar av garantiansvaret kan också följa av eventuellt förekommande garantiutfästelse.

19.5 Om installationen skett på ett tak åligger det beställaren att underhålla taket och solcellsanläggningen under hela livslängden för att garantier ska gälla.

20.Felsökningar

20.1 Om det vid installatörens felsökning på plats visar sig att påstått fel inte omfattas av installatörens garantiansvar eller felansvar i övrigt debiteras kunden enligt löpande räkning för samtliga kostnader som installatören haft med anledning av genomförd felsökning på plats, dock lägst 0,05 prisbasbelopp.

21. Handlingar som överlämnats till beställaren

21.1 Tekniska handlingar, ritningar och annan motsvarande handling eller information som installatören lämnat till beställaren förblir installatörens egendom och får inte utan skriftligt medgivande spridas till utomstående.

22. Avbeställningsavgift

22.1 Installatören har vid beställarens avbeställning rätt till en ersättning om 0,25 prisbasbelopp såvida inte högre belopp kan utgå enligt tillämplig konsumentlagstiftning.

23. Försäkringar

23.1 Installatören ska ha allriskförsäkring för skador på installationen. Installatören ska också ha ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet under tiden för utförandet av installationen.

24. Skadestånd

24.1 I enlighet med förutsättningarna i tillämplig konsumentlagstiftning har beställaren rätt till ersättning för skada som beställaren orsakas genom fel eller dröjsmål. Skadestånd omfattar inte ersättning för förlust i näringsverksamhet. Beställaren ska så långt det är möjligt vidta åtgärder för att begränsa sin skada.

25. Personuppgifter

25.1 Beställaren godkänner att installatören sparar och i övrigt behandlar beställarens person- och kontaktuppgifter för att fullgöra installationen och eventuella framtida reklamationsärenden.

26.Tvist

26.1 Beställaren kan anmäla tvister till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) (se www.arn.se), Box 174, 101 23 Stockholm. 26.2 Beställaren kan även få vägledning av hemkommunens konsumentvägledare eller Hallå konsument. Tvist kan också avgöras av allmän domstol.